Menu
Elmaradnak a mai focimeccsek

Elmaradnak a mai focimeccsek

Nagyhegyes, 2024. novembe...

A Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola októberi eseményei

A Nagyhegyesi Veres Péter Általános…

Nagyhegyes, 2024. október...

Változhat a többutas palackok visszaváltási díja

Változhat a többutas palackok vissz…

Nagyhegyes, november 8. –...

Kézműveskedés Márton-nap jegyében: programajánló

Kézműveskedés Márton-nap jegyében: …

Nagyhegyes, 2024. novembe...

Prímásunk a címlapon: Györfi Péterbácsiról írt a Cívishír

Prímásunk a címlapon: Györfi Péterb…

Nagyhegyes, 2024. novembe...

Ismét nagy sikert aratott a halloweeni parti a Művelődési Házban

Ismét nagy sikert aratott a hallowe…

Nagyhegyes, 2024. október...

Mozgalmas őszt zárt az Üstökös Lovas Egyesület

Mozgalmas őszt zárt az Üstökös Lova…

Nagyhegyes, 2024. október...

Új pálinkalovag Nagyhegyesről – Nagy Zoltán a pálinka és Nagyhegyes jó hírét építi

Új pálinkalovag Nagyhegyesről – Nag…

Bükkábrány, 2023. október...

Megérkezett az influenza elleni védőoltás a nagyhegyesi rendelőkbe

Megérkezett az influenza elleni véd…

Nagyhegyes, október 25. -...

Folytatódik az ingyenes lakossági padlásfödém szigetelés program Nagyhegyesen

Folytatódik az ingyenes lakossági p…

Nagyhegyes, 2024. október...

Prev Next

A nap sütije: az amerikai krémes

Krémesből sohasem elég

A hagyományos, jól ismert krémes története egészen a XVI. századik nyúlik vissza, a legrégebbi magyar kéziratos receptgyűjteményben, a Szakács Tudományban már említenek hasonló édességet. A kezdeti verziók még gyümölccsel készültek, a tojásos-tejszínes krémbe eper került. Czifray István 1840-ben Magyar Nemzeti Szakácskönyvébe szintén szerepel egy korai változat, amibe két vajastészta réteg közé „vaníliás pástétom” került, ami tulajdonképpen egy tejszínből liszttel, tojássárgájával, vaníliával és cukorral összefőzött krémet takart. Dobos C. József is előszeretettel töltötte hasonló krémmel süteményeit, míg Zilahy Ágnes már a mai pudingszerű tölteléket alkalmazta. Ő a tejszínhez cukrot és vaníliát adott, felforralta, majd a főzetet liszttel sűrítette. A masszához csipetnyi sót és a 6 tojássárgáját adott, ezzel keverte ki a krémet, amit végül tojásfehérje kemény habjával gazdagított. Ez még mindig nem a ma széleskörben alkalmazott változat volt azonban.

Kugler Géza 1905-ben megjelent „A legújabb és legteljesebb nagy házi cukrászat” című könyvében két krémes receptet találhatunk. Az egyik a krémhez utólag adja a tojásfehérjehabot, a töltelék pedig két előre sütött réteg közé kerül, a másik szerint a finom sárgakrémet nyers tésztalapok fogják közre. Ez utóbbi változat nem terjedt el széles körben.

A nagy változást a krémes történetében 1932-ben Magyar Elek hozta, aki krémes pitéjét a ma ismert eljárás szerint készítette. 1935 szintén fontos állomás volt a sütemény életében, ekkor történt ugyanis, hogy Dr. Oetker receptjei között publikálta a krémes lepényt, melynek krémje – a krémes szeletek vajastésztából elnevezésű desszerthez hasonlóan – nem liszttel, hanem vanília pudinggal készült.

A hagyományos krémes azonban csak egy a krémesek nagy családjában. A francia krémes a hagyományos krémest tejszínhabbal és csokoládé réteggel gazdagítja, az amerikai krémes nagyon hasonlít ehhez, de itt a tészta kakaós piskóta, a tejszínhabra pedig néha csak kakaópor kerül. 

Beszerezhető az Édes Morzsa Cukrászdában, a Jókai utca 2 szám alatt.

Bővebben...

Díszeket várnak a Művelődési Ház előtt álló ,,Mindenki karácsonyfájára"

Kihelyezésre került egy fenyőfa a Művelődési Ház elé, melyre díszeket várnak a szervezők, azzal a céllal, hogy ez lehessen "Mindenki karácsonyfájára".

A díszeket folyamatosan, bármikor lehet vinni és sajátkezűleg rátenni, díszíteni a fát. Osszuk meg a díszítés örömét! Legyen ez valóban mindenki karácsonyfája!

Bővebben...

A nap sütije

A nap sütije a rigójancsi, amely egy hagyományos magyar, általában kocka alakú, csokoládéspiskótatészta- és csokoládékrém-alapú cukrászsütemény. A nevét Rigó Jancsi (1858–1927) híres magyar cigányprímásról kapta, aki elcsábította és feleségül vette Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt, az amerikai milliomos E. B. Ward egyetlen lányát, aki Joseph Caraman-Chimay belga herceg felesége volt.

Jancsi és Clara 1896-ban találkozott, amikor Rigó Jancsi egy párizsi étteremben játszott, ahol Clara férjével, Joseph herceggel vacsorázott. 1896 és 1898 között az újságok sokat foglalkoztak a prímás és a hercegnő házasságával. A tortát az azt készítő cukrász Rigó Jancsi és a romantikus szerelmi történet tiszteletére nevezte el.

Beszerezhető az Édes Morzsa Cukrászdában, a Jókai utca 2 szám alatt.

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára

Témák

Rólunk

Kövess minket