Menu
Elmaradnak a mai focimeccsek

Elmaradnak a mai focimeccsek

Nagyhegyes, 2024. novembe...

A Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola októberi eseményei

A Nagyhegyesi Veres Péter Általános…

Nagyhegyes, 2024. október...

Változhat a többutas palackok visszaváltási díja

Változhat a többutas palackok vissz…

Nagyhegyes, november 8. –...

Kézműveskedés Márton-nap jegyében: programajánló

Kézműveskedés Márton-nap jegyében: …

Nagyhegyes, 2024. novembe...

Prímásunk a címlapon: Györfi Péterbácsiról írt a Cívishír

Prímásunk a címlapon: Györfi Péterb…

Nagyhegyes, 2024. novembe...

Ismét nagy sikert aratott a halloweeni parti a Művelődési Házban

Ismét nagy sikert aratott a hallowe…

Nagyhegyes, 2024. október...

Mozgalmas őszt zárt az Üstökös Lovas Egyesület

Mozgalmas őszt zárt az Üstökös Lova…

Nagyhegyes, 2024. október...

Új pálinkalovag Nagyhegyesről – Nagy Zoltán a pálinka és Nagyhegyes jó hírét építi

Új pálinkalovag Nagyhegyesről – Nag…

Bükkábrány, 2023. október...

Megérkezett az influenza elleni védőoltás a nagyhegyesi rendelőkbe

Megérkezett az influenza elleni véd…

Nagyhegyes, október 25. -...

Folytatódik az ingyenes lakossági padlásfödém szigetelés program Nagyhegyesen

Folytatódik az ingyenes lakossági p…

Nagyhegyes, 2024. október...

Prev Next

A hét finomsága

A hét finomsága a cappuccino! Lássuk, mit tudunk róla!

A kávé elkészítésének különféle módjai közül ma az egyik legnépszerűbb a cappuccino!

A cappuccino olasz eredetű kifejezés. A fordítás jelentése "kapucinus", a kapucinus szerzetesrendhez kapcsolódik. Eredetileg, a tejhez és tejszínhez és a kávéhoz egy jól kevert keveréket adtak, amikor a kapucinus szerzetesek fehér hegyes csuklyájához hasonló kis piramis hab képződött a felületen, s e miatt a kávét kapucsínónak nevezték el. Tehát az igazi cappuccino egy sűrű, gazdag eszpresszó és édes tejszínhab kombinált keverékeként jött létre. Először a 18. században kezdtek ilyen italt felszolgálni Bécsben.

Az olaszok szerint a cappuccino fogyasztási ideje reggeltől délig a legoptimálisabb.

Jelentős koffeintartalma (50-80 mg/csésze) miatt várandós kismamák, szoptató anyukák, gyermekek és súlyos szív- és érrendszer, cukorbetegségtől szenvedő emberek nem fogyaszthatják.

Segít azonban normalizálni és stimulálni az emésztőrendszer működését, a szívet és az ereket.

A statisztikák szerint a 20. század közepére a cappuccino lett az egyik kedvenc kávéitala az európai és amerikai kávézóknak, mind a mai napig...tette közzé a honlapján a Stale.ru.

 

Bővebben...

Első Lovas Szabadidős Hetét ünnepelte a Nagyhegyesi Szabadidős és Lovassport Egyesület

A Nagyhegyesi Szabadidős és Lovassport Egyesület által szervezett esemény sikeresen hódította meg a közönséget.

Nagyhegyes, 4064.hu 

Az az első Lovas Szabadidős Héten nem csak a lovaglás volt a középpontban, hanem egy sor más tevékenység is várta a résztvevőket. A hét folyamán a látogatók kézműves foglalkozásokon vehettek részt, élvezhettek kutyás bemutatót, szekerezést, és még sok más érdekességet. Ezen kívül a hagyományőrzés keretében történelmi bemutató és táncház is színesítette a programot.

A gasztronómia szerelmeseinek sem kellett csalódniuk: a bográcsban főtt slambuc és gulyás illata igazi autentikus magyar ízek ígéretével kecsegtette a résztvevőket. A rendezvényen a csergetés, vagyis a hagyományos magyar ostorcsapás művészetét is megismerhették az érdeklődők.

A programok között a résztvevők a közeli Kráter tóhoz is kirándultak, ahol túrázással és játékokkal tölthették az időt.

Az egyesület hálás köszönetét fejezi ki a szülőknek és a segítőknek, akik aktívan hozzájárultak az esemény sikeréhez. Külön köszönet a finom palacsintáért és a főtt kukoricáért.

A Nagyhegyesi Szabadidős és Lovassport Egyesület az eseménnyel nem csak a lovassportot és a hagyományőrzést kívánta népszerűsíteni, hanem olyab közösségi élményt is  teremtett, ahol a résztvevők közösen élhettek át emlékezetes pillanatokat.

Bővebben...

Az elszántság tánca, esőben és napsütésben: késő estig próbálnak a mazsisok

A falunapi rendezvények szinte már elképzelhetetlenek a Nagyhegyesi Mazsorett Csoportok nélkül. Még a tegnapi szemerkélő eső sem állíthatta meg a lelkes mazsorett lányokat, akik késő estig gyakoroltak a hétvégi fellépésükhöz.

A Nagyhegyesi Mazsorett, mely 1996-ban indult Kiss Ferencné Icuka néni irányításával, azóta nagy fejlődésen ment keresztül. A kezdeti, fából készült botok a végükön pezsgős dugók alkotta gombokkal ma már a történelem könyvébe tartoznak. A sminkek és kiegészítők változásán túl, a mazsorett csoportok sora is bővült – kislányoktól a felnőtt lányokig és az idősebb hölgyekig sokan választották ezt a mozgásformát.

A csoportok a Falunapra készülő programjukban az évtizedek során szerzett tudásuk legjavát adják elő. Az induló számokban, Tóthné Dézsi Fanni, Hüse Dorina és Hüse Boglárka vezetése alatt a klasszikus menettáncok és indulók után a közönség szambát és mambót is láthat majd, zárásul pedig karneváli hangulatot varázsolnak a falunap szívébe. A csoportok közül a Hóvirág csoport rózsaszín ruhában, a Liliom kékben, az Orchidea feketében, míg a NagyiMazsi pöttyös ruhában lép színpadra.

Az őket követő, Fehérné Kunkli Anikó és Kovács Bettina koordinálta Senior csoport előadása, pedig egy visszatekintés lesz az alapító évtől kezdve, amikor 1996-ban a lányok az első koreográfiájukat táncolták.

Külön kiemelendő a NagyiMazsiról és a Senior csoportról, hogy olyan hölgyekből állnak, akik több évtizedes pomponos múlttal büszkélkedhetnek, s most többéves kihagyás után álltak össze ismét.

Az, hogy milyen értéket képvisel a mazsorett, jól kifejezésre kerül Kovács Bettina szavaiban: "A mazsorett nem csupán látványos és ügyességet igénylő tevékenység; mélyebb összekovácsoló erő is rejlik benne. A közös produkciókra való készülés kiváló csapatépítési alkalmat kínál, melynek során a tagok megtanulnak együttműködni és folyamatosan figyelni társaikra. A gyakorlások során jelentősen fejlődik a résztvevők koordinációs-, és állóképessége is. Egy mazsorettnek tánc közben nem csak a lábaival, de mindkét kezével is különböző mozdulatsorokat kell végrehajtania. Ezen kívül, a koreográfia készítése során a tagok kreativitásukat is beleadhatják, átadva azt az érzést, amit a zene kivált belőlük. A műfaj kihívásai lehetőséget adnak arra is, hogy a résztvevők felfedezzék és teszteljék saját képességeik határait, ezzel is hozzájárulva önmaguk mélyebb megismeréséhez."

A Nagyhegyesi Mazsorett Csoportok az évek során számos díjat és elismerést zsebeltek be, így mondhatjuk, hogy településünk egyik igazi büszkeségéről van szó. A hétvégi fellépésen, minden bizonnyal ismét hatalmas sikerrel fognak fellépni, örömteli pillanatokat hozva ezzel a közönség számára.

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára

Témák

Rólunk

Kövess minket